Kuchnia zajmuje stałe miejsce, jeśli chodzi o listę porządków niezbędnych do wykonania każdego dnia. Jest to serce każdego domu, w którym – z uwagi na przygotowywanie posiłków – często dochodzi do zabrudzeń. Podpowiadamy jak dbać o porządek w kuchni, aby sprzątanie było szybkie i sprawne.
Podstawowe zasady
Nasze mieszkania będą lśniły czystością, jeśli zadbamy o systematyczność w ich porządkowaniu. Wystarczy codziennie wykonywać drobne czynności, które nie wymagają wielkiego wysiłku, aby później nie tracić mnóstwa czasu na wielkie porządki. Jedną z prostych zasad, które wyrobią nawyk systematyczności jest zasada dwóch minut. Tak naprawdę wiele czynności, dzięki którym w naszym domu zapanuje porządek można wykonać w czasie krótszym niż dwie minuty. Chodzi o wyrzucenie śmieci czy umycie talerzy po tym, jak skończymy jeść. Warto takie czynności wykonywać od razu. Odkładając je na później, musimy liczyć się z tym, że zajmą nam zdecydowanie więcej czasu.
Sprzęt kuchenny
Sprzątanie kuchni zawsze obejmuje dokładne czyszczenie kuchennego sprzętu. Pamiętać trzeba o zmywarce, lodówce, kuchence mikrofalowej. Jeśli używamy mikrofalówki do podgrzewania dań, które mogą pryskać, warto przykrywać je talerzem. Dzięki temu unikniemy mocnych zabrudzeń. Aby ułatwić sobie mycie mikrofali, warto na 2 – 3 minuty umieścić w niej szklankę z wodą. Powstała para zmiękczy zabrudzenia i ułatwi ich usunięcie.
Tym, co w kuchni podczas gotowania naprawdę mocno się brudzi jest kuchenka wolnostojąca. Z tego też powodu porządki w kuchni warto zacząć od niej. Na jej powierzchnię należy nanieść detergent, po czym pozostawić go na kilka minut, aby zaczął działać. Pozwoli to uniknąć szorowania, które nie tylko dla nas jest męczące, ale może zakończyć się również porysowaniem kuchenki.
Urządzeniem, które również należy czyścić regularnie jest oczywiście lodówka. Zaleca się, aby myć ją raz w miesiącu – to absolutne minimum. Zanim zaczniemy jej czyszczenie trzeba ją odłączyć od prądu, a następnie wyjąć z niej wszystkie półki oraz szuflady. Jeśli chcemy wyczyścić zamrażarkę, musimy ją wcześniej rozmrozić. Przy okazji sprzątania warto przejrzeć wszystkie artykuły spożywcze, jakie znajdują się w lodówce. Wyrzucić trzeba wszystko, co jest przeterminowane bądź zepsute.
Robiąc porządki w kuchni, nie wolno zapominać również o zmywarce. Utrzymanie jej w czystości to nie tylko kwestia estetyki – regularnie czyszczona zmywarka posłuży nam po prostu dłużej. Tym, co z całą pewnością się przyda jest sól do zmywarki. Nie tylko wyczyści ona urządzenie, ale również zapobiegnie powstawaniu kamienia.
Detergenty a porządki w kuchni
Sprzątając kuchnię, należy zadbać również o odpowiedni dobór środków czyszczących. Preparaty, które dostępne są na rynku różnią się składem. Te do łazienki mają za zadanie usuwać osady z mydła, zaś te przeznaczone do kuchni muszą dobrze radzić sobie z resztkami jedzenia i zaschniętym tłuszczem.
Środkami, które dobrze sprawdzają się w przypadku blatów i kuchenek są mleczka do czyszczenia. Te naprawdę dobre nie matowią powierzchni ani jej nie odbarwiają. Lepiej wystrzegać się mleczek o właściwościach ścierających ponieważ mogą one skutkować właśnie zmatowieniem powierzchni.
Udrażnianie rur
Podczas zmywania do rur mogą dostawać się resztki jedzenia. W konsekwencji rury mogą się zapychać. Dlatego tak ważne jest, aby regularnie je udrażniać. Aby uniknąć poważnych problemów, warto na odpływie zamontować specjalne sitko. Dzięki temu do rur nie będą dostawały się resztki jedzenia. Koniecznie raz na jakiś czas trzeba również czyścić syfony.